De ce se pune verigheta pe mâna stângă: Tot ce trebuie să știi
În mod tradițional, verigheta se poartă pe degetul inelar de la mâna stângă. Te-ai întrebat însă vreodată de ce? De unde provine acest obicei și care este semnificația sa? Continuă să citești pentru a afla mai multe despre istoria verighetelor și a originii tradiției purtării acestora pe cel de-al patrulea deget de la mâna stângă.
Cum a apărut tradiția purtării verighetelor
Înainte de a vorbi despre originea tradiției de a purta verigheta pe mâna stângă, să vedem cum a început povestea acestora. Pentru a face asta, trebuie să ne întoarcem în timp. Se pare că obiceiul ca mirii să facă schimb de inele ar fi apărut în urmă cu circa 3000 de ani, în Egipt. Forma acestora era considerată un simbol al eternității deoarece un cerc nu are început sau sfârșit.
După cucerirea Egiptului de către Alexandru cel Mare, tradiția de a oferi un inel persoanei iubite a fost adoptată și de greci. Pe multe dintre ele se puteau găsi reprezentări ale lui Eros sau Cupid, zeul dragostei. Ulterior, tradiția a fost preluată și de romani, care foloseau inele din fier sau cupru. Până în secolul II d.Hr., aurul a devenit metalul preferat pentru realizarea verighetelor.
Odată cu trecerea timpului, acestea au început să aibă un aspect tot mai luxos, pentru a indica bogăția celor care le ofereau. În Evul Mediu, în designul lor au început să fie încorporate și pietrele prețioase.
În secolul XII, când Biserica a recunoscut cununia ca una dintre Sfintele Taine, verighetele au devenit în mod oficial parte a ceremoniei. Chiar și așa, de obicei femeile erau cele care le purtau. De altfel, de abia în secolul trecut a devenit populară purtarea verighetelor atât de către soție, cât și de către soț.[1]
De ce au început verighetele să fie purtate pe mâna stângă
Dacă am aflat originea tradiției de a purta verighete, să vedem și care este povestea din spatele motivului pentru care acestea sunt purtate pe inelarul de la mâna stângă. Se pare că și aceasta ar proveni tot din Egiptul Antic, ai cărui locuitori credeau că prin degetul inelar, adică cel de-al patrulea deget de la mâna stângă, trecea o venă care ducea direct la inimă - vena amoris sau vena iubirii. Această credință a fost adoptată și de romani, care obișnuiau și ei să poarte verighetele pe același deget.
Oricât de romantic ar suna acest lucru, din păcate, acum știm că nu este adevărat. Cu toate acestea, practica purtării verighetelor pe inelarul mâinii stângi, uneori chiar și inelelor de logodnă, a fost adoptată de multe culturi și a devenit o tradiție respectată și în ziua de astăzi în multe țări ale lumii.[1]
Când se poartă verigheta pe mâna dreaptă
Deși populară, tradiția purtării verighetei pe mâna stângă nu este una ce se regăsește în toate țările. Sunt și țări în care persoanele căsătorite o poartă pe mâna dreaptă, tot pe degetul inelar. Inclusiv în Europa întâlnim această practică, în țări precum Grecia, Rusia, Spania sau Austria, de exemplu.
În România, verigheta este așezată mai întâi pe degetul inelar de la mâna dreaptă, pentru slujba de logodnă, iar când se face cununia acestea se mută pe inelarul de la mâna stângă.
Uneori, decizia de o purta pe mâna dreaptă se ia din considerente practice. Majoritatea persoanelor sunt dreptace, așa că purtarea verighetei pe mâna stângă previne cumva zgârierea și deteriorarea acesteia. Din același motiv, persoanele stângace pot prefera să o poarte pe mâna dreaptă. Nu sunt puține nici persoanele care aleg ca nici măcar să nu-și poarte verigheta tot timpul.
Verighetele reprezintă unul dintre cele mai frumoase și prețioase simboluri ale căsătoriei, ale deciziei unui cuplu de a-și uni destinele pentru tot restul vieții. Tradiția spune că ar trebuie purtate pe mâna stângă, dar dacă, din motive practice sau pur și simplu pentru că vrei să ieși din tipare, alegi să o porți pe mâna dreaptă, nu contează până la urmă.
Ceea ce contează cu adevărat este motivul ce stă în spatele deciziei de a purta o verighetă. Dacă alegi să urmezi tradiția sau nu este, până la urmă, o decizie personală și una pe care doar tu și viitorul partener de viață o puteți lua. Nu influențează cu nimic dragostea și devotamentul pe care le aveți unul pentru celălalt.
Indiferent de degetul pe care o vei purta, pe elyart.ro vei descoperi o gamă variată de verighete din argint sau aur, cu diamante sau zirconiu, selectate astfel încât să satisfacă toate gusturile. Trebuie doar să alegi modelul preferat și să plasezi comanda, iar noi ne vom asigura că le vei primi la timp.
Bibliografie:
- “The Origin of Wedding Rings: Ancient Tradition or Marketing Invention? - GIA 4Cs.”GIA 4Cs, 8 May 2020, 4cs.gia.edu/en-us/blog/origin-of-wedding-rings/. Accessed 3 May 2022.