Search Wishlist0

Pietrele semiprețioase–Ce sunt, care sunt, ce proprietăți au


Din cele mai vechi timpuri, pietrele semiprețioase au înflăcărat imaginația celor care le-au descoperit și purtat. Se consideră că ele sunt deținătoare ale unor energii benefice, energii care îi protejează și le conferă anumite calități celor care le poartă. Chiar dacă se știe că bijuteriile cu pietre semiprețioase au fost folosite încă de pe vremea sumerienilor sau a vechilor popoare antice, au fost găsite coliere sau brățări confecționate din materiale organice, așa cum sunt scoicile sau perlele, datând încă din Paleolitic. 

Onixul, ametistul sau pietrele de lapis-lazuli se numărau printre nestematele încrustate în aur sau argint cu ajutorul cărora au fost realizate unele din cele mai spectaculoase bijuterii pentru suveranii Egiptului Antic. În perioada Evului Mediu, acestea au continuat să împodobească inele, sceptre sau coroane, în special pentru a marca anumite ranguri sau roluri specifice în societate.

Ce sunt, mai exact, pietrele semiprețioase și care sunt proprietățile lor benefice, dacă nu chiar miraculoase, care le sunt atribuite?

Ce sunt pietrele semiprețioase?

Dincolo de puterile de vindecare sau de conectare cu energiile superioare ale Universului, conferite pietrelor semiprețioase, acestea sunt, până la urmă, unele dintre cele mai frumoase daruri pe care Pământul le-a oferit și le dăruiește încă omenirii, de milenii încoace.

În marea lor majoritate, nestematele semiprețioase sunt materiale solide de natură anorganică, derivate în principal din magma terestră. Acestea au o anumită compoziție chimică, fie de tip mineral metalic, fie dioxid de siliciu, formate uneori și prin modificări sau cu inserții de alte minerale, de exemplu, mangan. Cu cât formarea structurii interne a cristalului se desfășoară mai lent, cu atât particulele sunt mai ordonate, iar procesul de cristalizare este mai bun.

Pietrele considerate prețioase, cum sunt diamantul, rubinul, safirul sau smaraldul, sunt în general mai rare, mai valoroase și mai durabile, având și o structură internă mai bine definită. Din acest punct de vedere, la polul opus, se numără cele de natură organică, de exemplu, perlele naturale sau chihlimbarul

Care sunt principalele pietre semiprețioase?

Există numeroase pietre semiprețioase cu care s-au realizat și se confecționează încă unele dintre cele mai frumoase podoabe și bijuterii. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea.

  • ametist;
  • turcoaz;
  • agat;
  • jad;
  • cuarț;
  • lapis-lazuli;
  • topaz;
  • acvamarin;
  • citrin;
  • peridot;
  • jasp;
  • malachit;

Ce proprietăți au pietrele semiprețioase?

  • Ametist 

Este un cristal din familia cuarțului care se prezintă în principal într-o varietate de nuanțe de violet, în funcție de conținutul de fier; poate prezenta inserții ondulate sau concentrice de alb, lila sau purpurii, date de impuritățile de cupru sau mangan. Dacă e încălzit, culoarea sa poate trece la galben, portocaliu intens sau verde.

Ametistul este o piatră semiprețioasă despre care se spune că evidențiază pozitivitatea vieții și are puterea de a transforma orice atitudini, situații experiențe negative într-unele pozitive, calme și benefice.


pandant cu ametist

  • Turcoaz 

„Piatra vieții și a războiului” are origini dar și denumire ce provin din vechea Persie, unde numele de „firusa” sau peruzea semnifica victoria sau piatra fericirii. Turcoazul se numără printre cele mai vechi pietre semiprețioase folosite ca bijuterii, accesorii sau pentru a împodobi clădiri ori monumente funerare. Printre cele mai spectaculoase și cunoscute sunt cele care împodobesc mormintele vechilor faraoni egipteni. 

Turcoazul este un cristal despre care se crede că are puterea de a face rapid conexiunea cu puterea vindecătoare a apei și care, asemenea ei, asigură purtătorului o stare de calm și eliberarea de energii negative. Din această cauză, este considerat un protector și un scut energetic eficient și poate fi folosit, de exemplu, pentru meditațiile zilnice. Poate fi regăsit și în alte varietăți de culoare, cum este turcoazul verde chinezesc, de exemplu.


lant cu turcoaz

  • Agata

Vechii babilonieni, greci dar și cei din Roma antică purtau bijuterii și pandante cu agat pentru protecție, vindecare și noroc. Este un tip de mineral alb cu incluziuni sau vene ce seamănă cu ramurile de copac. Se spune despre agat că aduce pacea minții, dar și abundența în cămin atunci când este plantat la rădăcina unui arbore. 

Straturile succesive, fine și divers colorate, care formează totodată și varietatea de nuanțe ale unui cuarț sau Calcedonie se datorează cristalelor microscopice bogate în siliciu care s-au filtrat în timp prin porii rocilor. Este o piatră despre care se spune că stimulează talentul interior, curajul, claritatea în gândire și creativitatea.


pandant copac cu pietre semipretioase

Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs